Kako pojednostaviti planiranje jelovnika za dijabetičare tipa 2

Kada vam doktor javi vijest da ste dijabetičar tipa 2, ovo je traumatičan trenutak. Iako možda niste mnogo razmišljali o mogućnostima i posljedicama, do točke dijagnoze, većina nas je upoznata s ovim tipičnim degenerativnim stanjem, uključujući probleme s bubrezima i srcem koji mogu uslijediti, kao i pogoršanje vida i probleme s cirkulacijom. Mnogim dijabetičarima tipa 2 ova se izjava može činiti kao smrtna presuda.

Nažalost, medicinski stručnjaci, u cjelini, mogu nesvjesno ili nesvjesno pojačati ovu perspektivu na pacijenta.

Dobivate knjižicu, slično kao knjigu brojača kalorija, s pojedinostima o ugljikohidratima sadržanim u navedenom dijelu različite hrane i pića. Osim toga, propisani su vam lijekovi koji štite vaše srce i bubrege. Možda ćete također biti zakazani za posjet nutricionistu koji će vas usmjeriti na vaš novi nutricionistički program. Mnogi pacijenti smatraju da je ovaj proces zbunjujući, računajući ? šalicu ovoga i L šalicu onoga, birajući samo cjelovite žitarice i prilagođavajući se potpuno novom režimu pića. Brojanje ugljikohidrata glavni je naziv ovog projekta planiranja prehrane.

Prehrambena ograničenja i zbrka oko ‘razmjene hrane’ i pravilne ravnoteže sastojaka često dokazuju više nego što mnogi dijabetičari tipa 2 mogu snaći na dnevnoj bazi.

Dobra vijest za bilo kojeg dijabetičara tipa 2 je da, iako se vaša prehrana mora mijenjati i nadzirati, poenta je ozbiljno smanjiti vašu konzumaciju jednostavnih ugljikohidrata i dramatično povećati potrošnju zelenog, lisnatog povrća i živih proizvoda, koji su općenito bogat vlaknima i antioksidansima. Držite se nemasnog mesa i nemasnih mliječnih proizvoda.

Kuharske knjige za dijabetičare tipa 2 su lako dostupne. Ako jedan ili dva sastojka u vašem receptu nisu hrana u kojoj uživate, napravite neke usporedive (sa sadržajem ugljikohidrata) zamjene koje su više po vašem ukusu.

Evo najboljih vijesti: mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2, s visokim očitanjima šećera u krvi kada im je dijagnosticirana, uspjeli su dovesti razinu šećera u normalne, nedijabetičke raspone u razdoblju od samo nekoliko mjeseci pažljivog planiranja obroka, jesti hranu koja je ukusna i ‘dobra’ za vas. Stoga ne dopustite da vas dijagnoza zbuni – zavoljet ćete svoju novu prehranu kako se budete osjećali bolje i energičnije nego ikad.

Istina je da se uz dobar plan prehrane – i tjelovježbu – vaš dijabetes tipa 2 može izvrsno kontrolirati, čak i do te mjere da preokrenete dijabetes. Sve je na tebi! Sretno!