Kuhanje hrane na pari za maksimalnu nutritivnu vrijednost i okus!

Uz sve naše moderne kuhinjske gadgete, uključujući mikrovalnu pećnicu, spora kuhala i konvekcijske pećnice, lako je staviti topao i ukusan obrok na stol što je povoljnije i brže moguće. Za većinu domaćih kuhara vrijeme je na prvom mjestu – žurimo kući s posla i krećemo s tim obrokom na stol, odmah! Međutim, također moramo razmotriti isporuku hrane koja vam daje najviše novca za vaš novac, nutritivno govoreći. Kuhanje na pari vrhunska je tehnika kuhanja.

Kuhanje na pari, kao metoda, također štiti hranjive tvari, boju i okus mnogih namirnica. Pogledajmo kako možete koristiti metodu kuhanja na pari za proizvodnju jela koja će vaša obitelj voljeti i koja se lako i brzo pripremaju. Zvuči dobro? Postaje još bolje. Koristeći metodu kuhanja na pari, možete kuhati velike serije na način unaprijed, zamrzavajući porcije za buduće obroke, bez gubitka hranjivih tvari ili okusa. Postaje li bolje od toga?

Električni aparati za paru sada su uobičajeni uređaji, dostupni po jeftinoj cijeni, u rasponu od 10 do 20 dolara. Ovaj praktičan mali gadget dolazi u raznim veličinama. S ovim jednostavnim uređajem možete kuhati povrće, rižu, ribu ili perad do savršenstva.

Postoji još jedna vrsta kuhala na paru, dostupna u japanskim i kineskim trgovinama kuhinjskog posuđa. Ovaj se sastoji od složenih okruglih košara od bambusa, što omogućuje kuhanje nekoliko namirnica na pari odjednom. Košare se obično prodaju zasebno, zajedno s poklopcem od bambusa. Svaka košara ima zaslon na dnu, kako bi se omogućilo da se para diže kroz svaku košaru. Stranice košare su čvrsto ispletene kako bi se spriječilo curenje para. Poklopac je čvrst i čvrsto upleten kako bi zatvorio košare i održao cirkulaciju para tijekom kuhanja. Napunjene košare stavite na lonac s kipućom vodom i na gornju košaru postavite čvrsto prianjajući poklopac od bambusa. Para se diže i cirkulira kroz košare. Ovo stoljetno kuhinjsko posuđe proizvodi cijeli obrok za nekoliko minuta, koristeći samo jedan plamenik na vašem štednjaku. Čišćenje je brzo. Što se tiče pohrane, možete uštedjeti vrijedan prostor u ormaru, a da pritom svojoj kuhinji dodate lijepu dekoraciju – objesite svaku košaru na kuku za šalice na zid.

Kada birate između električne pare i pare od bambusa, imajte na umu da ste s električnom parom ograničeni na kuhanje jedne po jedne stvari. Bambusov aparat na pari omogućuje kuhanje nekoliko namirnica odjednom. Na primjer, ako pripremate jelo od riže koje uključuje povrće i ribu, zašto ne skuhati sve odjednom? Riža ide u donju košaru, s povrćem u sredini i ribom u gornjoj košari. Kada kupujete parni aparat od bambusa, zatražite od trgovine brošuru u kojoj je detaljno opisano pravilno korištenje i postavljanje hrane, ako ona nije priložena košarama.

Lako je uočiti brojne prednosti korištenja metode kuhanja na pari za kuhanje raznih namirnica, osobito u slučaju povrća. Kuhanje na pari vraća vruću vlagu unutar kuhala, za razliku od kuhanja, gdje se do 90% hranjivih tvari gubi u vodi za kuhanje. Metoda kuhanja na pari zadržava većinu hranjivih tvari, zajedno s bojom i svjetlinom vašeg povrća. Uštedite vrijeme i u kuhanju i čišćenju. Ura za brzo kuhanje i maksimalnu ishranu!