Vrste i značajke sustava pričvršćivanja za autosjedalice

Autosjedalicu mora imati svaki roditelj koji često putuje automobilom s djetetom. Ona je dizajnirana na način da osigura udobnost i sigurnost vaše bebe na cesti, minimizirajući ozbiljne nesreće. Jedan od važnih aspekata koje treba uzeti u obzir pri kupnji je vrsta sustava pričvršćivanja koji je odgovoran za pouzdanost. Razmotrite najpoznatije modele mehanizama za zaključavanje i njihove značajke.

Glavne vrste sustava zaključavanja za autosjedalice

Trenutno postoje dva najpopularnija načina pričvršćivanja dječje autosjedalice u automobil:

– pomoću običnog pojasa za vezanje
– instalacija na Isofix bazu

Neki modeli dječjih autosjedalica osiguravaju fiksaciju običnim sigurnosnim pojasom za automobil. Međutim, prema suvremenim zahtjevima, ova se metoda smatra najmanje pouzdanom. Zato proizvođači poboljšavaju dizajn, razvijaju mehanizme za pričvršćivanje koji zadovoljavaju postojeće sigurnosne standarde.

Značajke pričvršćivanja pojasom za vezanje

Postoje dvije metode pričvršćivanja dječje autosjedalice s običnim pojasom:

– fiksiranje uređaja za izravno držanje (pričvršćivanje tijela djeteta vrši se pomoću sigurnosnih pojaseva u tri ili pet točaka ugrađenih u autosjedalicu);
– fiksiranje djeteta zajedno s autosjedalom (koristi se u modelima grupe 2, 3 ili boosterima).

Ova opcija zaključavanja koristi se za kratkotrajna putovanja po gradu, jer ne može pružiti maksimalnu sigurnost za dijete tijekom ozbiljnih nesreća, naglog kočenja i teških sudara.

Prednosti sustava tipa Isofix

Razvijen 1990. godine, Isofix sustav zaključavanja dostupan je za svaki model automobila objavljen nakon 2011. u EU. Dizajn se sastoji od dva metalna nosača koji su sigurno pričvršćeni na karoseriju automobila. Nalazi se između naslona i jastuka stražnjeg suvozačevog sjedala. Na dječjoj autosjedalici nalaze se dvije vodilice koje vam omogućuju jednostavno i sigurno pričvršćivanje držača. Ovaj mehanizam zaključavanja smatra se najsigurnijom opcijom pričvršćivanja, što je dokazano višestrukim testovima sudara i potvrđeno certifikatom