Na znanstvenoj metodi izgrađena je pouzdana biološka znanost

Biološka znanost je znanstveni pristup proučavanju života na Zemlji. Kao znanost, studija proizvodi znanstveno potvrđene tvrdnje o životu. Tvrdnje su možda bile iznesene i prije, i možda su istinite, ali možda nisu bile znanstveno opravdane. Budući da je i sam oblik života, kao dio bioloških fenomena, čovjek ima intimno znanje o životu. Tisuće godina kolektivne mudrosti na temu života postojale su prije kristalizacije znanstvene metode u devetnaestom stoljeću. Čovjek je u potpunosti poznavao ljudsku anatomiju, barem ono što je tijelo predstavljalo golim ljudskim okom. Bio je lovac. Poznavao je anatomiju životinja koje je jeo. Bio je poljoprivrednik. Razumio je jednostavnu biologiju biljaka. Kroz tisuće godina iskustva, naučio je liječiti bolesti biljem. Već u prvom stoljeću čovjek je izvodio operaciju. Egipćani su razvili kirurške tehnike koje se i danas koriste. Čovjekovo znanje o životu već je bilo duboko u vrijeme kada je znanstvena metoda formalizirana i našla praktičnu primjenu u čovjekovu svakodnevnom životu.

Znanje koje je čovjek imao o životu prije biološke znanosti, u nedostatku znanosti, bilo je prepuno pogrešaka i zabluda, od kojih su se neke pokazale kobnim kada se primijene na medicinske probleme. Dobro poznata upotreba pijavica za liječenje nekih namirnica dobar je primjer neznanstvene koncepcije života koja, kada se primjenjuje, može imati katastrofalne učinke. Čak i danas, uz čvrsto utemeljenu znanstvenu metodu i korpus znanja o životu koji puni knjižnice, pojavljuju se neznanstvene koncepcije i tretmani. Jedna žena u Kaliforniji, na primjer, devedesetih je uzimala terpentin za liječenje raka. Kada se AIDS prvi put pojavio, neki su u San Franciscu pili mokraću bebe na temelju teorije da urin ima imunološki korisna svojstva. Bez prednosti znanstvenog ispitivanja, bez znanosti o biologiji, velik dio čovjekovog znanja o biologiji bio je jednostavno pogrešan, a kada se primijenio, često je stvarao gore uvjete od same bolesti.

Biološka znanost temelji se na znanstvenoj metodi. Znanstvena metoda zahtijeva promatranje empirijskih pojava, formuliranje hipoteze i testiranje ovih hipoteza kroz eksperimentiranje. Kako bi se pridržavali znanstvene metode, ovaj proces mora biti ponovljiv: drugi bi trebali moći provoditi iste eksperimente i dobiti iste rezultate. Iako se modernom čovjeku to čini neizbježno izvedivim, prije uspona znanosti nije bilo tako. Velik dio onoga što je značilo izjave istine bilo je opravdano jer je to izjavio netko od autoriteta. Znanost ne počiva na autoritetima, već na rigoroznim zahtjevima stvarnog promatranja i sveobuhvatnih testova. Ne pokušava potvrditi program, gledište, religijska ili filozofska stajališta ili bilo koju takvu pristranost. Činjenice se same otkrivaju. Objektivno je. Znanstvenom metodom biološka znanost dobiva skup znanja koji se temelji na činjenicama, ponovljiv i dosljedan.

Znanstvenim obrazloženjem čovjek je ispravio svoje pogrešno znanje o životu i sakupio tijelo znanja koje je temelj moderne medicine. Prednosti se lako prepoznaju. Mikrobiologija je otkrila klicu. Mnoge bakterijske i virusne bolesti koje su nekoć zbrisale čitave populacije su poražene. Poljoprivreda i stočarstvo postali su produktivniji zahvaljujući biološkoj znanosti. Milijuni više mogu jesti. Koja bi druga čuda čovjek mogao postići u području života tek treba vidjeti, ali možemo biti sigurni, uz znanost koja primalje naše znanje o životu, biološka znanost će biti skup znanja kojemu svi možemo vjerovati.